به گزارش خبرنگار بین الملل پایگاه خبری حیات، با توجه به اینکه اینروزها ماجرای آب و کمبود آن حسابی نقل محافل شده بد نیست نگاهی به وضعیت آب در جهان بیاندازیم.
بر اساس گزارشهای اخیر، وضعیت منابع آبی جهان با چالشهای جدی مواجه است که نگرانیهای جهانی را برانگیخته است. در ادامه به تحلیل این وضعیت با ارائه آمار و ارقام دقیق میپردازیم:
کاهش جریان رودخانهها و ذخایر آبی
طبق گزارش سازمان جهانی هواشناسی (WMO) در سال ۲۰۲۳، پنج سال متوالی جریان رودخانهها و ورودی به مخازن آبی کمتر از حد نرمال بوده است. این کاهش به کمبود آب برای جوامع، کشاورزی و اکوسیستمها منجر شده است. همچنین، یخچالهای طبیعی در همان سال بیشترین میزان کاهش جرم را در پنج دهه گذشته تجربه کردهاند.
افزایش تقاضا و مصرف آب
تقاضای جهانی برای آب شیرین از دهه ۱۹۸۰ سالانه حدود ۱٪ افزایش یافته است. بخش کشاورزی با مصرف حدود ۷۰٪ از برداشتهای آب شیرین، بیشترین سهم را دارد، در حالی که صنعت نزدیک به ۲۰٪ و مصارف خانگی حدود ۱۲٪ را به خود اختصاص میدهند. آبهای زیرزمینی نیز حدود ۲۵٪ از آب مورد استفاده در آبیاری و نیمی از آب شیرین برداشتشده برای مصارف خانگی را تأمین میکنند.
تنش آبی و کمبود منابع
تقریباً نیمی از جمعیت جهان حداقل برای بخشی از سال با کمبود شدید آب مواجه هستند. این کمبودها به افزایش ۱۰٪ در مهاجرت جهانی بین سالهای ۱۹۷۰ تا ۲۰۰۰ مرتبط بوده است. همچنین، پیشبینی میشود جمعیت شهری مواجه با کمبود آب از ۹۳۰ میلیون نفر در سال ۲۰۱۶ به ۱.۷ تا ۲.۴ میلیارد نفر در سال ۲۰۵۰ افزایش یابد.
کیفیت آب و آلودگی
در کشورهای با درآمد پایین، کیفیت پایین آب عمدتاً به دلیل سطح پایین تصفیه فاضلاب است، در حالی که در کشورهای با درآمد بالا، روانابهای کشاورزی مشکلسازترین عامل محسوب میشوند. آلایندههای نوظهور شامل داروها، هورمونها، مواد شیمیایی صنعتی و نانومواد هستند که تهدیدی برای کیفیت منابع آبی به شمار میروند.
رویدادهای شدید آبوهوایی
بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۱، سیلها نزدیک به ۱۰۰,۰۰۰ مرگ و تأثیر بر ۱.۶ میلیارد نفر را به همراه داشته و خسارات اقتصادی معادل ۸۳۲ میلیارد دلار آمریکا وارد کردهاند. در همین دوره، خشکسالیها بر بیش از ۱.۴ میلیارد نفر تأثیر گذاشته، بیش از ۲۱,۰۰۰ مرگ و ۱۷۰ میلیارد دلار خسارت اقتصادی به دنبال داشتهاند. گرمایش جهانی پیشبینی میشود که چرخه آب را تشدید کرده و فراوانی و شدت خشکسالیها و سیلها را افزایش دهد.
پیشرفت در اهداف توسعه پایدار (SDG) مرتبط با آب
هدف توسعه پایدار شماره ۶ (SDG 6) بر تضمین دسترسی و مدیریت پایدار آب و بهداشت برای همه تمرکز دارد. با این حال، هیچیک از اهداف این بخش در مسیر دستیابی قرار ندارند. تا سال ۲۰۲۲، ۲.۲ میلیارد نفر بدون دسترسی به خدمات آب آشامیدنی مدیریتشده بهصورت ایمن بودند و ۳.۵ میلیارد نفر به خدمات بهداشتی مدیریتشده بهصورت ایمن دسترسی نداشتند.
تأثیر تغییرات اقلیمی بر منابع آبی
تغییرات اقلیمی باعث افزایش خشکی دائمی در ۷۷.۶٪ از مناطق خشکی زمین در سه دهه گذشته شده است. این خشکیها به گسترش مناطق خشک به میزان ۴.۳ میلیون کیلومتر مربع منجر شده و اثرات شدیدی مانند کاهش تولیدات کشاورزی، افزایش مهاجرت اجباری و تشدید آتشسوزیهای جنگلی داشته است.
وضعیت کنونی منابع آبی جهان نشاندهنده نیاز فوری به مدیریت پایدارتر و همکاریهای بینالمللی در این زمینه است. افزایش تقاضا، کاهش منابع و تأثیرات تغییرات اقلیمی، تهدیدهای جدی برای امنیت آبی جهانی ایجاد کردهاند که نیازمند اقدامات هماهنگ و جامع در سطوح محلی، ملی و بینالمللی است.
نظر شما